VI РАЗРЕД

КРЕТАЊЕ

1.     Пешак направи за 10 минута 1000 корака. Ако је дужина једног корака 60 cm, колика је његова брзина изражена у m/s , а колика у km/h? (МФ 89)

2.     Воз има 10 вагона, сваки дужине 8 m. Он прелази преко моста дужине 100 m брзином 72km/h. Колико времена треба првом вагону да пређе мост, а колико целом возу? Колика је разлика тих времена? (МФ 84)

3.     Воз са 10 вагона и локомотивом, од којих сваки има дужину 10 m (као и локомотива), креће се брзином 54 km/h. Он наиђе на мост дужине 800 m. Када је локомотива са три вагона била на мосту, машиновођа заустави воз и сиђе да провери нешто. После 5 минута, воз крене брзином 72 km/h. Колико је времена требало целом возу да пређе мост? Занемарити растојање између вагона. (МФ68)

4.     Са светионика је истовремено упућен звучни сигнал кроз воду и кроз ваздух. На броду су ови сигнали примљени у временском размаку од 30 секунди. Израчунати удаљеност брода од светионика. Брзина звука у ваздуху је 340 m/s, а у води 1450 m/s. (МФ 24, МФ 85)

5.     Бициклиста је за 1 h 12 min прешао 2/7  растојања од места А до места Б. За које време ће истом брзином прећи половину пута? (МФ 76)

6.     Тело се креће равномерно праволинијски и пут s=24 km пређе за време t = 6 h. Ако му се брзина повећа за Δv = 8 km/h, колико му је мање времена потребно да пређе исти пут? (МФ 64)

7.     Тело се креће равномерно праволинијски брзином 20 km/h и за време t пређе пут s. Ако повећа брзину за Δv = 5 km/h, за исто време прећи ће за Δs=25 km већи пут. Нађите време кретања тела и првобитно пређени пут s. (МФ 92)

8.     Једно тело се креће по правом путу сталном брзином и за 4 h пређе неку дужину пута. Ако тело повећа своју брзину за 5 km/h,  оно пређе равномерним кретањем једнаку дужину пута као у претходном случају за 3 h раније. Колика је била брзина тела у првом, а колика у другом случају? Колика је дужина тог пута? (МФ 69)

9.     Путник је из села пошао ка железничкој станици. Први сат је ишао брзином од 3 km/h, али се тада досетио да би, крећући се и даље том брзином, закаснио на воз 40 минута. Зато је остали део пута прешао брзином од 4 km/h и дошао на станицу 45 минута пре поласка воза. Колико је растојање од села до железничке станице? (МФ 62)

10. По изласку из свог гнезда, веверица донесе орах са стабла ораха у гнездо за 20 секунди. Одредити колико је удаљено стабло ораха од гнезда ако се зна да је веверица прелазила без ораха 5 метара у секунди, а са орахом 3 метра у секунди. ( за узимање ораха није губила време, нити се успут задржавала.) (МФ 61)

11. Аутомобил је брзином 48 km/h, прешао растојање између два града. Вратио се другим путем који је за 12 km дужи и кретао се 12 минута дуже, брзином 50 km/h. Колика је дужина пута који је аутомобил прешао у одласку, а колика који је прешао у повратку? (МФ 61)

КРЕТАЊЕ – сусретање, сустизање

1.  Два тела истовремено полазе из истог места и крећу се у истом правцу и смеру константним брзинама 5 m/s  и 3 m/s . После колико времена ће растојање између њих износити 24m? (МФ 45)

2.   У почетном тренутку растојање између два тела је 210 m. Тела се крећу праволинијски сталним брзинама 2,5 m/s и 3,5 m/sједно у сусрет другом. Одредити место и време сусрета тела. (МФ 44)

3.   Два тркача кренула су истовремено, са истог места, у истом правцу, али у супротним смеровима. Ако се тркачи крећу једнаким брзинама од 2,5 m/s, израчунати растојање између њих после 2 минута. (МФ 44)

4.   У једном тренутку дечак и девојчица крећу се у истом смеру и налазе се на растојању 20 m један од другог. Девојчица је испред дечака и трчи сталном брзином 2 m/s. После колико секунди дечак стиже девојчицу ако трчи брзином 4 m/s? (МФ 38-39)

5.   Аутомобил се креће брзином 54 km/h, а иза њега је други аутомобил чија је брзина 90 km/h. У почетном тренутку растојање између њих је 200 метара. После ког времена ће растојање између другог и првог аутомобила бити 2800 метара? (МФ 88)

6.   Камион пролази поред контролне станице 5 минута раније од аутомобила. Аутомобил сустиже камион на растојању 2000 m од контролне станице. Одредити време које је потребно да аутомобил сустигне камион од тренутка када је камион прошао поред контролне станице, ако је брзина камиона 60 km/h, а брзина аутомобила 72 km/h. (МФ 44)

7.   Аутомобил се креће равномерно праволинијски и за 2 h пређе 144 km. Пола сата пре аутомобила, по истом путу и са истог места кренуо је аутобус брзином 15 m/s. После колико секунди аутомобил стиже камион? (МФ 42)

8.   Два тела се налазе на непознатом растојању једно од другог. Истовремено почну да се крећу равномерно праволинијски удаљавајући се једно од другог. Једно тело се креће брзином 8 m/s, а друго брзином 36 km/h. После 2 минута од почетка кретања растојање између њих износило је 2200m. Колико је било растојање између њих пре почетка кретања? (МФ 42)

9.   Бициклиста и аутомобилиста пошли су истовремено из два града, удаљена 180 km, један другоме у сусрет. Срели су се после 3 сата. Брзина аутомобилисте је 4 пута већа од брзине бициклисте. Израчунати њихове брзине и пређене путеве. (МФ 76)

10.  Растојање између два села износи 24 km. Из првог села крене пешак према другом селу брзином 4 km/h. Сат времена касније, из другог села према првом, крене бициклиста брзином 16 km/h. Пола сата након сусрета бициклисте и пешака, бициклисти пукне гума на бициклу и он стане да је промени. Одредити растојање између пешака и бициклисте у тренутку заустављања бициклисте и време њиховох сусрета. (МФ 92).

КРЕТАЊЕ – слагање брзина

1. Брзина моторног бродића низ реку је 21 km/h, а уз реку 17 km/h. Одредити брзину реке и брзину бродића.

2. Два дечака завеслају чамац низводно и истовремено баце цвет у воду. После 10 минута веслања растојање између чамца и цвета износи 3 km. Израчунати брзину чамца у односу на воду. (МФ 90)

3. Да ли ће бити исто време кретања бродића на једнаким растојањима по реци и језеру (у одласку и повратку) ако је брзина реке 3 km/h, а брзина бродића у односу на воду у оба случаја 10 km/h? (МФ 62)

4. Растојање од 240 m чамац пређе у оба смера, први пут по реци, чија је брзина 1 m/s, а други пут по мирном језеру. Брзина чамца у односу на воду оба пута је иста и износи 5 m/s. Израчунати укупно време кретања чамца по реци и језеру, а затим одредити однос тих времена. (МФ 92)

5. Брод се креће по реци узводно и његова брзина у односу на обалу износи 10 m/s, док је брзина реке 4 m/s. По палуби корача дечак, брзином 1  m/s у односу на брод и то у смеру кретања брода. Одредити брзину дечака у односу на реку и у односу на обалу. (МФ 89)

6. Идући узводно моторни чамац је срео сплав, који плови низводно. Кроз 1 сат, после сусрета, мотор је отказао. Поправка мотора је трајала 30 минута. За то време чамац је слободно пловио низ реку. После поправке чамац је запловио низводно са првобитном брзином у односу на реку и стигао сплав који је био на растојању 7,5 km од места њиховог првог сусрета. Одредити брзину реке. (МФ 71)

7. Моторни чамац плови од једног до другог острва која се налазе на растојању од 1,6 km, најпре низводно, а затим узводно. Време кретања чамца низводно износи 4 минута, а узводно 6 минута. Колика је брзина чамца ако би пловио по мутној води? (МФ 76)

8. Чамац крене из пристаништа Б и стигне у пристаниште А за 6 h. Сплав пође из пристаништа А и стигне у пристаниште Б за 12 h. Колико времена треба чамцу да стигне из пристаништа а у пристаниште Б? (МФ 85)

9. Чамац пређе низводно растојање између два пристаништа (од А према Б) за 4 h, а узводно за 6 h. За које време би запушена боца са поруком, бачена у реку код места А, стигла до места Б? (МФ 88)

10.  Покретно степениште метроа се уздигне од подножја до врха за 1 min и 20 s. На непокретном степеништу дечак се  попне за 4 min. Колико времена му је потребно да се попне ако се на исти начин креће по покретном степеништу? (МФ 65)

11. Брзина покретних степеница је 4 пута већа од брзине човека у односу на степенице. Израчунати количник путева које ће човек прећи у односу на Земљу и на степенице, за исто време, ако се креће по степеништу у истом смеру као и степеншите. (МФ 84)

12. Пас је угледао зеца на растојању 150 m од себе. Зец за 2 минута пређе 500 m, а пас за 5 минута пређе 1300 m. За које време ће пас стићи зеца? (МФ 64)

13. Воз дужине 50m креће се брзином 80 km/h. Према њему се креће други воз дужине 40m брзином 30 km/h. Колико времена пролазе возови један поред другог? (МФ 33)

14. По паралелним пругама у истом смеру крећу се два воза: путнички чија је дужина 200 m и брзина 72 km/h и теретни чија је дужина 800 m и брзина 27 km/h. Одредити време за које ће путнички воз престићи теретни. (МФ 48)

15. Аутомобил дужине 4 m креће се брзином 108 km/h, а камион дужине 6m, брзином 72 km/h. Колико времена ће требати аутомобилу да претекне камион, ако је њихово међусобно растојање 45 m? Колики пут при томе пређе аутомобил, а колики камион? (МФ 80)

16. Човек у аутомобилу који се креће брзином 15 m/s  приметио је да је воз који се креће пругом прошао поред њега за 8 s. Пруга се налази паралелно поред пута. Дужина воза који се креће у супротном смеру од смера кретања аутомобила је 200m. Одредити брзину воза. (МФ 26)

17. Колона камиона дужине 650 m креће се брзином 15 m/s . Мотоциклиста полази са зачеља колоне брзином 20 m/s. Када стигне до чела колоне, он се зауставља, чека 20 s и онда се враћа до краја колоне истом брзином. Колико је времена протекло до његовог поласка са зачеља колоне до његовог повратка?

КРЕТАЊЕ       кретање  – средња брзина

ГРАФИЦИ   График брзине и пређеног пута

Leave a comment